starAdvices before buying a puppy star
s
 
 

Att tänka på inför valpköpet

En hund lever normalt 10-15 år. Det är ett stort steg och ett stort ansvar att skaffa hund så det ska vara väl genomtänkt. Det är inte bara att "plocka" hem en söt valp, utan ett stort åtagande under hundens hela livstid. En hund är en familjemedlem och ska behandlas med samma respekt och omtanke som övriga familjemedlemmar.

Valpen skall vaccineras en gång till vid 12 veckors ålder. Omvaccinering bör ske en gång om året under hundens livstid. Hunden bör också avmaskas minst en gång om året eller vid behov. Hälsokontroll bör göras årligen i samband med vaccinering.

Valpen skall också försäkras av sin nya ägare. Klor skall klippas, borstning och bad, veterinärbesök mm. Många promenader blir det, mycket tid och kärlek i vått och torrt.

Det är ditt ansvar att aktivera din valp och ge den en meningsfull vardag. Gå en grundläggande valpkurs. Det är ett bra sätt att lära känna varandra, dessutom får valpen träffa andra hundar och det är bra social träning.

 

 

 

FÄRDAS TRYGGT... En valp (särskilt Chihuahuan) är mycket ömtålig och man bör tänka på säkerheten inför resan till det nya hemmet.

Oavsett om man reser med tåg, buss eller bil, så är en väl ombonad transportbur alltid ett bra alternativ. Där är valpen trygg från t.ex. nyfikna händer, kraftiga inbromsningar o.s.v.

Åker man bil, väljer många att hålla valpen i famnen, då är valpen inte särskilt skyddad vid t.ex. krock eller inbromsning. En valp färdas tryggast om man tänker på säkerheten.

Ha alltid med färskt vatten till din valp, särskilt vid längre resa.

Lämna inte hunden själv i bilen.

Glöm inte säkerhetsbältet.

Reser man själv, kan man placera buren i passagerarsätet så att man har uppsikt över sin valp under resan. Se bilderna.

atlas
atlas
 

LEK & BUS... Valpar älskar att provsmaka det mesta, så se till att ha många bra leksaker och godis att erbjuda valpen istället när den tar "förbjudna saker".

Byteshandel är en bra, och framförallt trevlig fostringsmetod. Valpen lär sig fort att leksaken, eller godiset, både är godare och roligare än t.ex. telefon-sladdar och eluttag.

En valp skall inte ha för små leksaker, den sätter dem lätt i halsen. Håll alltid ett öga på din valp, den är snabbare än du tror!

hemi
 

LEK & BUS... Valpar bör ha kompisar i sin egen storlek, då blir lekstunderna både roliga och rättvisa.

Självklart kan stora och små hundar leka, men under uppsikt. En stor tass på en liten valp kan göra stor skada.

Lämna inte valpen ensam med vuxna hundar, även om det bara rör sig om 5 minuter, en olycka kan ske på bara ett par sekunder.

mjukisboll
 

BAD & PÄLSVÅRD... Valpen ska givetvis borstas och badas vid behov, det är därför bra att vänja den vid det tidigt.

Glöm inte att använda halkskydd till valpen när ni badar den, en handduk fungerar utmärkt som underlägg. Se bilden.

En hund kan halka och skada sig illa i dusch el badkar.

bada
 

TANDSTEN... Om din hunds tänder börjar se lite missfärgade ut är det förmodligen tandsten (se bilden). Detta stadiet är lindrigt och åtgärdas med lite putsning hos veterinär eller t ex tandborstning, rådfråga din veterinär om du är osäker.

Ett bra torrfoder är absolut nödvändigt för din hunds tandhygien, även om den har tillgång till tuggben så måste den dagliga utfodringen bestå av torrfoder. Man kan blanda ner något gott lite då och då men låt det inte bli en vana med mjukmat, dåliga tänder är ett stort lidande för hunden och tyvärr allt för vanligt. Se exempel nedan

tooth
 

TANDSTEN... Det här är ett skräckexempel på dålig tandhygien. Den här hunden är sex år och fick bara behålla 4 tänder efter operation, tänk på detta när din hund sitter vid matbordet med tindrande ögon.

tooth
 

MEDICIN... Ibland kan det vara svårt att få i sin hund tabletter, även om man rullar in det i all världens godsaker. Som tur är så finns väldigt många mediciner även som pasta (kräm), som ibland kan vara lättare att gömma i leverpastej och annat gott. Fråga din veterinär om råd.

medic
 

SÄKERHET... Tycker du att din valp är lite väl nyfiken på eluttagen kan du köpa petskydd/barnsäkring på t ex biltema.

Du sätter lätt in dom i de uttag du inte använder för tillfället.

petskydd
 
www.svartaankans.se
Copyright © 2007, Svarta Änkans Kennel
info@svartaankans.se